top of page
Remote Scribing photo.jpg

Visueel notuleren brengt live bijeenkomsten tot leven, en is minstens zo waardevol in online meetings, voor wat extra energie!

voordelen graphic recording.jpg

 

Visueel notuleren tijdens een bijeenkomst, een Visueel verslag, Graphic recording, Visual recording, sketch notes, scribing, een live tekenaar... het zijn verschillende woorden voor hetzelfde. "Visueel verslag" is de meest voorkomende Nederlandse naam, en "Graphic recording" en "scribing" zijn de internationaal bekende namen hiervoor.

Wat houdt het in? Ik maak live voor jouw bijeenkomst (in een zaal, of bij een online evenement) een getekende samenvatting van de inhoud (presentaties en/of groepsdiscussies); op papier, of digitaal via mijn IpadPro.

Ik teken niet alles wat er wordt gezegd (zo snel tekenen kan ook niet), maar ik luister goed naar de essentie, en teken de belangrijke dingen. Daarin zit ook de kracht van een visueel verslag, want je hebt gelijk de minder belangrijke zaken eruit gefilterd. Dit brengt helderheid en focus.

 

De waarde van visueel notuleren is dus niet (alleen) dat er een 'mooie' tekening wordt gemaakt - het is geen kunstvorm voor de kunst op zich, maar het staat in dienst van wat er in de groep gebeurt. Het gaat om het visualiseren van de kern van het verhaal, en helpt de deelnemers in het reflecteren op, en gebruiken van de inhoud.

Ik geloof dat tekenen hier uitermate geschikt voor is. Kijk hieronder en hieronder deze pagina voor een aantal voorbeelden!

Wat is het verschil tussen 'Graphic recording' en 'Graphic facilitation'?

Het kan extra waardevol zijn om de deelnemers zelf te laten (mee) tekenen, of het creëren van de tekening meer te laten afstemmen op het programma. Bijvoorbeeld in een aparte sessie waarin door middel van processen, de inhoud van de tekening geleidelijk vorm krijgt.

Dit heet Grafische facilitatie, en is een creatief proces waarbij de deelnemers actieve spelers zijn, en de tekenaar de rol van facilitator aanneemt, om het proces te begeleiden. Dit is niet zo bij een Graphic recording; daar is de tekenaar een stille aanwezig naast de trainer/facilitator/sprekers, in dienst van wat er gebeurt.

Hoeveel kost Visueel notuleren?

Prijzen voor Visueel notuleren kunnen erg variëren. In mijn ervaring vraagt een minder ervaren graphic recorder meestal een lagere vergoeding. Ik weet inmiddels wat goed visueel notuleren vereist - veel persoonlijke ontwikkeling (open zijn, luisteren, anderen kunnen 'dragen'), focus, een bewustzijn in het moment, en van duizend dingen tegelijk (wat hoor ik, wat voel ik, kiezen waar ik wat mee doe en hoe, welke kleur ga ik hiervoor gebruiken, hoeveel tijd is er nog, wat is die persoon aan het doen, hoe kan ik het beste van dienst zijn op dit moment, ik voel een verandering in de energie... - oh dat is een goede quote! schrijf het op! -, pauze? niet voor mij, ik heb nog heel wat te tekenen! ;-))

Ik werk met standaardtarieven per dagdeel en voor een hele dag, inclusief voorbereidingstijd vooraf en uitwerkingstijd achteraf. Neem contact met me op als je nieuwsgierig bent! 

Rooske Eerden Scratch Graphics Live graphic recording on paper - Live scribing - visual scribing - sample - example - graphic recording examples
Rooske Eerden Scratch Graphics Live digital graphic recording - Live scribing - visual scribing - sample - example - graphic recording examples
Interesse? mail voor een vrijblijvende offerte!

Bedankt! Bericht verzonden.

bottom of page